Video meeting met Zoom of Skype

Telewerken. Hoe maak je een perfecte virtuele indruk tijdens een video meeting.

Telewerken.

‘Je hebt maar één kans voor een eerste indruk’ geldt ook voor telewerken en video meetings. Of je nu met Skype, Zoom of een ander platform communiceert, er zijn een aantal zaken, zoals je lichaamstaal, waar je echt op moet letten. Lichaamstaal telt voor 55% van je communicatie, je stem en stemgebruik voor 38% en je woorden voor 7%. Het visuele aspect weegt zwaar door. Wil je een performante indruk nalaten bij je volgende online meeting, conference call of sollicitatie? Lees dan snel verder en doe alvast inspiratie op met deze tips om je voor te bereiden op je volgende call.

Je achtergrond:

Soms zie je binnen bij mensen in de huiskamer, bureau of berghok. Veel rommel en troep op de achtergrond. Wat voor bericht sturen zij dan uit? Op sommige platformen kan je je achtergrond troebel maken zodat enkel je gezicht duidelijk is. Op andere zoals Zoom kan je een achtergrond uploaden, een foto die je zelf kiest. Misschien wel met een logo van je bedrijf?
Vermijd het ook om voor een lichtbron of venster te gaan zitten. Het contrast zal je gezicht onduidelijk maken.

Camera instellingen:

De positie van je camera kan de perceptie van diepte van je beeld vervormen. Vooral met een hoekopstelling. Ook de hoogte ten opzichte van je ogen is belangrijk. Is de camera lager dan je ooghoogte dan kan je een indruk krijgen van neerkijken op je gesprekspartner. Te hoog kom je zelf kleintjes over. Gewoon op ooghoogte is het beste om je oogcontact te optimaliseren. Kijk ook in de camera en niet op je beeldscherm. Als je recht in de camera kijkt wanneer je spreekt, krijgt je gesprekspartner de indruk dat je aandachtig bent en hem/haar recht in de ogen kijkt. Net zoals met persoonlijk contact is oogcontact ook virtueel erg belangrijk.

Audio instellingen:

Mute betekent je geluid dempen of afzetten. Start je call altijd met je knop op mute. Zo vermijd je dat achtergrondgeluiden of stemmen van je familieleden of collega’s te horen zijn. Bij de meeste platformen kan je eenvoudig op de spatiebalk klikken om te unmuten. Vergeet niet nadat je gesproken hebt terug te muten. Zeker wanneer je in een vergadering met veel deelnemers bent. Meestal kan de meeting organiser jouw micro muten.

De eerste indruk:

Start de meeting niet met ‘hoort iedereen mij?’ of ‘hallo hallo sound check’. Dan maak je een erg zwakke intro. Check alle instelling voor de meeting begint. Want als je live nog moet zoeken naar een optimale camera-instelling en je te dicht bij de camera komt, wordt je gezicht helemaal vervormd. En dat zullen de mensen wel onthouden. Verzeker je er ook van dat je naam volledig en correct gespeld is op je profiel.

De tweede indruk.

Vooral thuiswerkers durven al eens te casual aan een video meeting deelnemen. ‘Dress for succes’ geldt ook voor virtuele meetings. Netjes gekleed, opgemaakt zoals altijd, zeker voor een sollicitatie. Liefst met een brede glimlach en uitgerust hoofd. Randen onder je ogen worden nog eens extra versterkt door een camera, zeker als die te dicht staat. Heb je ook een comfortabele stoel waarin je recht kan zitten? Perfect, want niets komt zo sloom over als hangen in een stoel voor de camera. Met je handen aan je gezicht frunniken? Niet doen. Je armen kruisen, ook niet doen. Je komt defensief en gesloten over.

Steeds thuis werken of alleen op kantoor is niet gemakkelijk. Veel mensen verliezen hun energie en motivatie. Wil je een motivationele opkikker via online motivatie coaching, klik hier.

Wil je meer tips over online vergaderen of openbaar spreken? Lees meer op onze blog over thuiswerken of neem contact op met Hendrik Hellemans.

Hendrik is Business Coach en trainer bij Coachingplanet. Hij startte zijn bedrijf in 2009 en is gespecialiseerd in zakelijke opleidingen en business coaching. Hij is een expert op gebied van zelfmotivatie en leiderschap en het verwezenlijken van buitengewone doelstellingen. Als fervent langeafstandsloper is Hendrik één van de weinigen die over de 7 continenten marathons heeft gelopen, waaronder de Ice Marathon in hartje Antarctica.

Contact: info@coachingplanet.be     www.coachingplanet.be