Change Management and Leaderschip

Leiderschap en Change Management

Wat absoluut te vermijden bij het implementeren van veranderingen. Leiderschap  en change management op de proef gesteld.

Organisaties worden regelmatig geconfronteerd met de noodzaak om te veranderen. Soms vanwege interne of externe factoren zoals marktveranderingen of technologische ontwikkelingen.  Of soms van steeds hogere eisen van klanten. Of van patiënten in de zorgsector die steeds mondiger worden en zelf willen beslissen.

Als leidinggevende sta je tussen twee vuren. Druk van bovenaf en vaak weerstand van je team medewerkers naast of onder jou. En zelfs met het toepassen van je flexibele leiderschapsstijlen kan het soms stroef verlopen. Elke mens is tenslotte anders en uniek.

Waar medewerkers echter allemaal een hekel aan hebben bij veranderprocessen is een gebrek aan informatie. Medewerkers willen weten waarom die verandering nodig is, en waarom het nu moet en alle voordelen die daarbij gepaard gaan of net de nadelen indien de change niet lukt.

Ook het louter moeten uitvoeren, enkel de instructies uitvoeren is een demotivator. Men wil toch een eigen inbreng, individueel en in team een steentje bijdragen. Dat er rekening wordt gehouden met hun suggesties en wensen. Dat ze bij het proces betrokken worden. Ja, we willen allemaal toch die erkenning, niet?

Leiderschap
Leiderschap en change management by Coachingplanet

De snelheid van de verandering speelt ook een rol. Kunnen de medewerkers wennen aan het tempo van de nieuwe aanpak? Of wennen aan de nieuwe technologie. En is er genoeg begeleiding en training voorzien zodat dit zonder teveel stress en onrust verloopt?

Ook de openheid van communicatie omtrent de verandering speelt een grote rol. Mensen willen serieus genomen worden, eerlijk en fair behandeld worden.

Verandering is de enigste constante. En stelt je leiderschap op proef. Wees trouw aan jezelf en behoud vooral je integriteit.

Vragen omtrent implementatie van verandering of leiderschapsontwikkeling? Stuur ons een mail of boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek via deze link.