time-management

7 manieren om uitstelgedrag te overwinnen.

 

7 Manieren om uitstelgedrag te overwinnen.

Uitstelgedrag, we kennen het allemaal wel een beetje. We moeten aan een nieuw project beginnen, een lastig telefoontje plegen, iets thuis opruimen of een belangrijke beslissing nemen en we blijven het maar uitstellen. Voor later. Als de timing beter is, of voor wanneer we meer goesting hebben. We vinden het plots toch niet meer zo belangrijk. Herkenbaar? Typisch uitstelgedrag.

Iedereen maakt zich van tijd tot tijd wel schuldig aan uitstelgedrag, maar wanneer uitstellen chronisch wordt dan krijg je problemen. Stress als het eerste wanneer je je deadlines niet haalt. Of je wordt kwaad op jezelf wegens je laksheid. Of je mist die omzet voor je bedrijf.

Het goede nieuws is dat je van je uitstelgedrag af kunt. Met wat zelfdiscipline kom je al een heel eind om deze vervelende succes-killing gewoonte te vervangen door een betere. En oefening baart kunst. Met de volgende 7 suggesties krijg je je To-Do list afgerond en maak je vooruitgang.

 

1)     Beheers je interne dialoog. Dat stemmetje in je hoofd dat je alsmaar belemmerende gedachten influistert en je moedeloos maakt. Breek dit patroon. Denk aan hoeveel voldoening en rust je zal krijgen als je deze taak afmaakt. Denk in mogelijkheden en niet in problemen.

 

2)     Zoek voldoende redenen om iets te doen of mee te starten. De waaroms geven je intrinsieke motivatie. Motivatie van binnenuit. Hoe meer redenen je hebt, hoe waarschijnlijker het is dat de belangrijkheid ervan toeneemt en hoe makkelijker het wordt om te starten.

 

3)     Als het een grote taak of opdracht is, verdeel het dan op in kleinere stukken. Deze zijn makkelijker te overzien, je zal je minder bedolven voelen onder kleinere taken. Hoe eet je een olifant? Stukje bij stukje.

 

4)     Plan, plan, plan. Plan deze kleinere stukken in je agenda, voorzie voldoende tijd om ze goed te kunnen uitvoeren. Speel niet kort op de bal met je deadlines maar voorzie genoeg ruimte als iets langer zou duren.

 

5)     Maak het dringend en belangrijk voor jezelf voor dat het dringend en belangrijk wordt voor een ander. Voor je baas, of voor je partner. Blijf dat stapje voor op de anderen. Dit zal tevens je zelfvertrouwen versterken en stress verminderen.

 

6)     Werk op je biologische klok. We hebben allemaal momenten in de dag dat we productiever zijn dan andere momenten. Ben je een ochtendmens, plan dan de moeilijkste taken ‘s ochtends, wanneer je het energiekst bent.

 

7)     Beloon jezelf, vier je successen met anderen. Kleine overwinningen zullen je motiveren om er mee verder te gaan. Je wordt mentaal sterker en het ene succesje trekt een andere in gang.

Als je bovenvermelde strategieën consequent toepast, zal je productiviteit als een pijl omhoogschieten, en je stressniveau naar beneden. Je krijgt meer controle op jezelf en je omgeving.

Heb je hulp nodig om hiermee aan de slag te gaan?

Wil je persoonlijke begeleiding om je efficiëntie en resultaten te verbeteren? KLIK hier voor je gratis telefonisch kennismakingsgesprek en leg dadelijk de afspraak vast.