Thuiswerken. hoe werk je gemotiveerd en efficiënt van thuis uit.

Thuiswerken. Hoe blijf je efficiënt en gemotiveerd?

5 tips om gemotiveerd van thuis uit te werken. Efficiënt thuiswerken doe je zo.

 

Thuiswerken, hoe doe je dat? We worden aangemoedigd om zoveel mogelijk van thuis uit te werken tijdens deze uitzonderlijke coronacrisis. De trend was al enkele jaren met een sterke opmars bezig om reistijd, mobiliteit en efficiëntie te verbeteren. Thuiswerken is echter niet mogelijk voor elk beroep. Vooral administratieve, IT gerelateerde en creatieve jobs hebben wel deze flexibiliteit. Maar niet iedereen is even productief en gelukkig met thuis werken. Volgens een bevraging van Agency Buffer in de UK voelt 1 op 5 thuiswerkers zich eenzaam en mist menselijk contact. En dat gevoel demotiveert en maakt je minder productief. Of je nu werknemer bent of zelfstandig, hoe kan je jezelf nu motiveren om elke dag het beste van jezelf te geven? Met deze 5 tips kom je al een heel eind.

 

1- Houd je vast aan je normale planning.
Net zoals wanneer je buitenhuis zou gaan werken, heb je een zeker schema of planning. Hoe laat je opstaat, je was- en ontbijtritueel, de planning van je gezinsleden en de dingetjes die je doet voor je het huis verlaat. Blijf dit schema de dagen dat je thuiswerkt vooral volgen. Je krijgt zelfs een bonus met thuiswerken, namelijk de winst van je reistijd. Verslaap deze niet maar benut die om aan jezelf te werken, extra te lezen of misschien wel te sporten. Je zal je meer voldaan en gemotiveerd gaan voelen.

 

2- Let op je uiterlijk en je kleding. Dress for succes.
We laten ons soms wat gaan als we thuis werken. Misschien kleden we ons in een pyjama of jogging omdat die lekker makkelijk zit, gebruiken we minder make up of scheren ons niet. Ogenschijnlijk niet zo belangrijk want we zijn toch bij ons privé. Toch heeft dit gedrag een impact op ons gevoel en productiviteit. Wat nu als je ineens een skype gesprek, video call of face-time call krijgt? Of onverwacht bezoek?

 

3- Onderhoud contacten met je bedrijf en je collega’s.
Communiceer. Het sociaal contact van je collega’s die even je kantoor binnenkomen, het praatje aan de koffieautomaat of de gemeenschappelijke lunch valt weg. De beste thuiswerkers onderhouden dagelijks contact met hun managers, collega’s en klanten. Blijf zichtbaar voor de buitenwereld. Zet zelf ook die eerste stap om je sociale kring te onderhouden.

 

4- Structureer je werkplek.
Organiseer je eigen home office werkplek net zoals bij jou op het bedrijf of kantoor. Zorg dat je alle benodigde materialen binnen handbereik hebt zodat je kan doen wat je wil doen. Een optimale wifiverbinding, eventueel een headset voor je video calls en een goede, ergonomische stoel. Een gouden regel voor thuiswerken is dat je een werkzone hebt én een absolute werkvrije zone. Zodat je huisgenoten ook nog de nodige rust en ruimte vinden om met jou samen te leven.

 

5- Opgelet met onderbrekingen en stoorzenders.
Thuis zijn we vaak nonchalanter met afleidingen en onderbrekingen. Toch nog snel even naar de winkel of even de was doen. Structureer je dag in werkblokken en plan tevens je lunch en breaks en houd je daar aan. Vermijd onderbrekingen zoals pop ups op je scherm, social media berichten of de laatste nieuwsedities. Weet wat je die dag wil gedaan krijgen en houd je daar ook aan. Focus op je prioriteiten. Bij veel thuiswerkers vervaagt de grens tussen werken en privé. Met het gevolg dat ze overdag minder productief zijn en ‘s avonds of weekends nog snel iets willen afwerken. Als je werkt, werk dan en rondt je professionele bezigheden ook dagelijks af.

 

Bij veel mensen die thuis werken of thuis blijven wegens omstandigheden, zakt de goesting en motivatie soms naar een laag pitje om dagelijks aan de slag te gaan. Men stelt dingen uit, voelt zich wat meer futloos. Wil je een motivationele opkikker via Online Motivatie Coaching, klik hier.

Hendrik Hellemans is business coach en zakelijke trainer. Zijn bedrijf Coachingplanet organiseert trainingen en workshops in persoonlijke efficiëntie, sales en leiderschap. Meer info vind je op www.coachingplanet.be
Hendrik is tevens auteur van het boek ‘Het Strategisch Succesmodel’. Een boek over persoonlijke en zakelijke ontwikkeling dat je helpt je doelen te bereiken, te geraken waar je wil zijn. Bestellen kan je hier.