Gemotiveerd blijven tijdens de corona lock down

Gemotiveerd blijven in deze moeilijke corona periode? 7 tips om je erdoor te helpen.

Gemotiveerd en optimistisch blijven.
Hoe doe je dat wanneer een tsunami van slecht nieuws en uitdagingen ons aan het overspoelen is. Maart 2020. Hoe blijf je nu rechtstaan in deze sterke branding van onheil die onophoudelijk op ons neerbeukt. Een bedreiging op gebied van gezondheid, je job en je inkomsten, je toekomstplannen die on hold staan en sociale vereenzaming omdat je binnen moet blijven. Ik hoop dat deze 7 tips je wat kracht en optimisme meegeven om de moed niet te verliezen en gemotiveerd te blijven.

1- Cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid.
In de eerste plaats maken we een onderscheid tussen de zaken waar we bij betrokken zijn en invloed op hebben en die waar we bij betrokken zijn maar geen invloed op hebben. Focus je gedachten en acties op de zaken waar je wel een invloed kan op uitoefenen. Als je steeds maar kijkt naar de zaken waar je geen invloed op kan uitoefenen, dan word je moedeloos van onmacht en verlies je motivatie.

2- Start met een dankbaarheidsboekje.
Focus je gedachten op de dingen dat je hebt en dankbaar voor bent en niet op de dingen die je niet hebt. Denk aan de dingen die je nu gelukkig maken. Reflecteer er dagelijks over en schrijf ze op in een boekje, je dankbaarheidsboekje. De emotie van dankbaarheid zal de emoties van angst en vertwijfeling wegduwen zodat je gemotiveerd blijft.

3- Stap uit je slachtofferrol.
Not victim but victor. Het is uiteraard gemakkelijker je te wentelen in een slachtofferrol. Dat brengt je echter niet verder. Het is ok om je even te laten gaan om alle emoties beter te verwerken, maar blijf niet in dat dal zitten. Focus je op bovenstaande zaken om weer vooruit te kijken. Heb vertrouwen in de toekomst. Never, never, never give up zei Winston Churchill. Je kan je laten begeleiden via de Online Motivatie Coaching van Coachingplanet.

4- Zet jezelf op een nieuwsdieet.
Als je al voor je opstaat je mails en nieuwsberichten leest, als je heel de dag door het nieuws opvolgt en ‘s avonds voor je gaat slapen nog eens het nieuws bekijkt, dan raak je overspannen. Het is telkens slecht nieuws, oorlogen, virussen, dood en vernieling of incompetente politici aan de macht. Bekijk het nieuws alleen nadat je je eigen zaken hebt aangepakt. Neem afstand.

5- Zorg eerst voor jezelf en dan voor anderen.
Zelfzorg komt op de eerste plaats. Toch? Je zal beter voor anderen kunnen zorgen als je zelf ok en gezond en gemotiveerd bent. Dus een goede dosis egoïsme is op zijn plaats. Om vervolgens je naasten ook te helpen. Cijfer jezelf niet weg, wees jezelf. Als het enigszins kan, werk van thuis uit. Lees hier onze tips over thuiswerken.

6- Energie is de fundering van je gestel.
Zonder energie lijken je problemen groter, heb je minder wilskracht en ben je minder alert. Energie bouwt zich op in vele vormen. Een goede nachtrust, gezond eten, regelmatig bewegen en sporten, interactie met anderen, uitoefenen van hobby’s en ga zo maar door. Energie is een holistisch gegeven. Een gezond lichaam in een gezonde geest. Corpore sano in mens sana.

7- Enkel positieve mensen.
Praat of telefoneer enkel met positieve mensen en blijf weg van mensen die enkel maar klagen, zeuren en over het minste moeten gaan discussiëren. Zij vreten je energie op. Erg vermoeiend. Zeker nu met social distance ontmoet je minder mensen en is het des te belangrijker dat ze je inspireren. Lees ook opbeurende of motiverende boeken en luister naar podcasts over persoonlijke ontwikkeling. Laat je inspireren door onze blog over 35 motivatietips.

Hendrik Hellemans is trainer, auteur en business coach. Hij is de oprichter van Coachingplanet.be en geeft workshops in zakelijke en persoonlijke groei. In zijn blogs laat Hendrik je zien hoe je stap voor stap succesvolle gewoontes kan ontwikkelen om het beste uit jezelf te halen en blijvende verandering te realiseren.
Als fervent langeafstandsloper heeft Hendrik over de 7 continenten marathons gelopen, waaronder de Ice Marathon in Hartje Antarctica. Hendrik is een expert op gebied van zelfmotivatie en het verwezelijken van buitengewone doelstellingen. Meer weten?

Info: www.coachingplanet.be     contact: info@coachingplanet.be