coachingplanet-zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, en hoe krijg je er meer van. 5 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

5 tips voor meer zelfvertrouwen.

Al eens het gevoel gehad dat je op een receptie of netwerk event je alleen voelde in een ruimte vol met mensen. Dat je al snel geen moed en zelfvertrouwen meer had om zelf een praatje aan te knopen en je dan maar zo gauw mogelijk vertrok. Om vervolgens je een beetje verveeld of gefrustreerd voelen over jezelf.

Leuk is anders, maar het kan anders. Je kan twee manieren bedenken om in een ruimte vol met mensen naar binnen te lopen. De eerste is dat je binnenkomt en denkt bij jezelf “Wie is er allemaal die ik ken?” en de andere mogelijkheid is dat je binnenkomt, vol zelfvertrouwen, vrolijk rondkijkt en denkt ” Hier ben ik, beste mensen”.

Zelfvertrouwen is de basis van succesvolle interactie met anderen. Coachingplanet.be, expert in leiderschap, geeft je een aantal tips mee voor meer zelfvertrouwen.

1) Energie. Fit zijn geeft een goed gevoel. Zorg dat je voor belangrijke en sociale contacten met anderen je goed in je vel voelt, fit voelt en genoeg geslapen hebt. Uitgerust zijn laat je stralen, en je zal alerter zijn op je omgeving. Je lichaamstaal zal krachtiger overkomen. Voorkom dat je een ‘ sugar dip’ krijgt op dat belangrijk ogenblik. Zorg dat je lichaam nog over genoeg koolhydraten en glucose beschikt zodat het niet begint te fluisteren voor eten.

2) Dossierkennis. Wees voorbereid en ken uw materie. Voor een vergadering, een gesprek met een medewerker of bij een onderhandeling. Anticipeer op alle mogelijke vragen en kritiek van anderen door je hierop voor te bereiden. Heb je antwoorden, alternatieven en oplossingen achter de hand zodat wanneer nodig je deze zonder aarzeling op tafel kan leggen. Goed voorbereid zijn verhoogd je kansen op succes. Goed voorbereid zijn geeft je een prettig en krachtig gevoel.

3) Lichaamstaal. Het is vaak belangrijker hoe je iets zegt dan wat je zegt. Studies wijzen uit dat mensen sneller de inhoud vergeten dan de presentatie zelf. Zelfzekere lichaamstaal is een rechte houding zonder te wiebelen en met de voeten stevig op de grond. Met een stevige handdruk maak je een stevige indruk. Vermijd de slappe handjes en vermijd krachtpatserij. Je hoeft echt geen hand plat te knijpen. Kijk in de ogen van je gesprekspartner en kijk zeker niet te snel weg. Als je tracht de kleur van de ogen van je gesprekspartner te herkennen, kijk je automatisch net iets langer en intenser iemand aan. Die extra seconde blijft bij. Kruis zeker niet je armen of benen, hou deze open en rustig. Niet constant met je haar spelen of aan je gezicht wrijven.

4) Glimlach. Denk in je gedachten dat je iemand ontmoet die je echt leuk vindt. Een glimlach doet wonderen voor de sfeer en maakt je sympathiek. Richt je lichaam ook voor 100% in de richting van de ander en geef hem of haar je volle aandacht. De bewegingen van je spieren in je gezicht geven signalen door naar je hersenen. Deze produceren op hun beurt endorfines welke je een goed gevoel geven en welke je stresshormoon cortisol onderdrukt. Keep smiling.

5) Dress for succes. Kleed je steeds in kleren waar je je goed in voelt, niet iets dat te strak zit of ongemakkelijk. Ontdek je eigen stijl en weet wat bij je past. Schakel hiervoor eventueel een consulente in of vraag het aan iemand die je een objectieve mening kan geven. Je ben ook steeds beter overdressed dan underdressed. Als je underdressed bent, voel je je al snel kleintjes. Pas je kleding aan in overeenstemming met cultuur of omgeving waar je naartoe gaat. Met das of zonder das bijvoorbeeld. Kleedje of jeans.

Zelfvertrouwen is een mindset. Het allerbelangrijkste is dat je beslist om bewust te kiezen voor zelfvertrouwen. Uit die keuze volgt je attitude en je handelingen. Zelfvertrouwen kan je leren, en versterk je door te oefenen. Real time of met een coach. Coachingplanet.be kan je hiermee helpen zodat ook jij sterker zal staan in je gesprekken en interactie met anderen.