Veerkracht door Coachingplanet.be

Veerkracht. Hoe te gedijen bij tegenslag, verlies en tegenwind. 3 mindset tips om je veerkracht te versterken.

Veerkracht. Hoe te gedijen bij tegenslag, verlies en tegenwind.

3 mentale tips om je veerkracht te versterken.

Je hebt het vermogen om terug recht te staan na tegenslag, het vermogen om jezelf terug uit te vinden. Dat vermogen heet veerkracht en gaat hand in hand met wilskracht, doorzettingsvermogen en visie. Ja, ook jij hebt dit vermogen.

Het leven komt met een pallet aan tegenslagen, verrassingen en gebroken dromen. Ze overkomen je zonder dat je aan deze feiten iets kan doen. Maar je kan jezelf wel beschermen tegen de gevolgen. Je kan vaardigheden, een mindset en mentale technieken  ontwikkelen om jezelf staande te houden en verder te gaan.

Het leven is voor 10 procent wat je overkomt en voor 90 procent hoe je erop reageert. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hendrik Hellemans, auteur van het boek ’Het Strategisch Succesmodel’ vertelt hoe wilskracht werkt als een spier. Heb je die veel moeten gebruiken tijdens de dag, dan is die spier moe ‘s avonds.  En dan graai je bijvoorbeeld in de kast omdat je al dat lekkers ‘s avonds niet meer kan weerstaan, je geen fut meer hebt om te sporten of te werken aan je doelen. Met de volgende 3 tips kan je je veerkracht vergroten om mentaal sterker te worden.

 

  • Als je door een slechte periode gaat, is het belangrijk te beseffen dat dit een gebeurtenis is die zich afspeelt in enkel een gedeelte van jouw leven, en niet dat dit je HELE leven is. Blijf altijd een perspectief behouden. Weiger om deze situatie als definitief te aanvaarden en forceer jezelf naar een aantal positieve zaken te kijken.

 

  • Als je jezelf depressieve vragen stelt, krijg je gegarandeerd depressieve antwoorden. Schuld- vragen als ‘waarom heb ik niet…’ of slachtoffervragen zoals ‘waarom ik’ brengen je niet verder. Ruil deze vragen om naar vragen die je dat perspectief geven, die je mogelijkheden geven.

–             ‘Welke stap kan ik nu nemen om vooruit te gaan’?

–             ‘Wat maakt mij sterker’? ‘Hoe kan ik groeien’?

Focus je energie, vragen en antwoorden op de zaken waar je vat op hebt, welke binnen je cirkel van controle liggen. Stop met klagen. Of las een klaagmoment in, 10 minuten per dag of per week waarin je volop kan klagen. Ga na dat moment weer verder met positieve dingen.

 

  • Maak plaats voor nieuwe dingen in je leven. Letterlijk en figuurlijk. Durf eens iets oud te vervangen of te verwijderen. Geef verandering een kans. Maak verandering leuk. Houd niet vast aan het verleden, aan een ‘normaal’. Wat is normaal? Er is geen normaal. Stop met die oude gedachten. Oefen je brein om nieuwe situaties leuk te vinden, net zoals een student leergierig en openminded naar nieuwe dingen kijkt. Met een open mindset. Besef dat jij zelf de ‘Architect van je eigen leven’ bent.

 

Gefeliciteerd. Je hebt deze tips gelezen. Goed zo. Wat nog beter is, is om actie te ondernemen en deze tips toe te passen in je leven. Enkel zo worden ze waardevol. Je kan meer dan je denkt dat je kan. En wij helpen je erbij. Het boek ’Het Strategisch Succesmodel’ en de online coaching ‘Architect van je eigen leven’ kan je vinden op de website www.coachingplanet.be of via info@coachingplanet.be

 

Hendrik Hellemans is auteur, zakelijk trainer en mental coach. Hij is de oprichter van Coachingplanet en geeft (online) workshops in persoonlijke ontwikkeling en trainingen in sales en zakelijke groei. In zijn coaching sessies begeleidt Hendrik je stap voor stap om nieuwe succesvolle gewoontes te ontwikkelen en om het beste uit jezelf te halen.