Prison of Perception ofwel: De beperkingen van je perceptie.

Prison of Perception ofwel: De beperkingen van je perceptie en mindset.

Wat is perceptie en hoe beïnvloedt dit je mindset en je resultaten?

Perceptie is de wijze waarop iemand zijn omgeving waarneemt, ervaart en interpreteert. Deze waarnemingen gebeuren via onze 5 zintuigen. Deze zijn horen, zien, ruiken, voelen en proeven. De informatie die deze zintuigen ervaren, stromen binnen in ons bewustzijn en vormen een indruk en een beeld van deze waarneming. Externe factoren. En deze waarneming stroomt vervolgens door naar ons onderbewustzijn. Je bewustzijn en vooral je onderbewustzijn zullen met hun denkpatronen je keuzes en acties beïnvloeden. En daaruit volgt het resultaat dat je behaalt in het leven. Oorzaak en gevolg als gevolg van je mindset.

Je hebt altijd een keuze.

Hoe kunnen we dit nu beheersen en veranderen om succesvoller te zijn en te bereiken wat we echt willen? Het grote verschil tussen bewustzijn en onderbewustzijn is dat ons bewustzijn de mogelijkheid heeft om iets aan te nemen of te weigeren. Je onderbewustzijn daartegen werkt als en harde schijf van een computer. Het neemt de informatie onvoorwaardelijk aan en gaat er mee aan de slag.

Je bewustzijn, of bewust brein, heeft wel de mogelijkheid om te kiezen hoe dat de waarnemingen en binnenstromende informatie wordt gepercipieerd. Je kan kiezen. Neem je iets voor waar aan of niet? Neem je iets voor aangenaam of onaangenaam aan? Voor mooi of niet mooi?  Je kan bewust met je perceptie spelen en perceptie in je voordeel gebruiken. In NLP (Neuro Linguistisch Programming) noemen ze dit herkaderen. Als je je kijk op de dingen verandert, veranderen de dingen afhankelijk van je perceptie.

Verander je perceptie.

Kort door de bocht: Ben je niet tevreden met je resultaat? Verander je perceptie. Je bewust en onderbewust brein zullen je sturen naar andere acties. En deze andere acties geven je een ander resultaat. En verander je basis gedachten. Denk je in overvloed of in schaarste? In ons bewust brein kunnen we kiezen wat we denken, wat we ons verbeelden, welke perceptie we kiezen, waar we naar verlangen. Dit voordeel hebben we op dieren. Zij handelen vanuit instinct. De mens heeft bewuste breinfaciliteiten bijgekregen. Het is echter jammer dat zo weinig mensen de kracht hiervan inzien en dit in hun voordeel benutten.

Bewust kiezen voor een andere perceptie, een andere invalshoek. In sales bijvoorbeeld, vinden veel mensen dat verkopen gelijk staat met opdringerigheid. Een paradigma (denkpatroon) dat door conditioneringen en eigen ervaringen zijn gevormd.

En je paradigma zal je onbewust sturen en op een bepaalde manier laten handelen. Als gevolg krijg je een bepaald resultaat. Veel ondernemers zouden veel betere resultaten kunnen krijgen als ze dit zouden toepassen.

Misschien zeg je nu: Ok Hendrik, allemaal goed en wel, maar hoe doe ik dat?

Je denkpatronen of paradigma’s veranderen, dat gebeurt natuurlijk niet in een vingerknip. De ene persoon is er sneller mee weg dan de andere. Gemiddeld duurt het een drietal maanden voor je echte veranderingen ziet gebeuren. Daarom ook dat enkele van onze coaching trajecten drie maanden duren. Alles start met jezelf, met je zelfbeeld en met je mindset. En nieuwe denkpatronen leiden tot nieuwe gewoontes. En nieuwe gewoontes geven weer een nieuw resultaat. Fascinerend toch?

Veel van de paradigma’s willen je op dezelfde plek houden. Homeostasis in werking. En dit alles om je te beschermen. Ons oerbrein wil ons doen overleven en doet dat door ons op dezelfde plek te willen  houden. Een vertrouwde omgeving, je comfort zone.

Je mentale filter.

Terug naar perceptie en hoe je dit in je voordeel kan gebruiken. Als je de wereld door de spreekwoordelijke roze bril bekijkt, zal je wereld er wat roze uitzien. Bekijk je de wereld vanuit een blauwe bril, zal je wereld er wat blauw uit zien. De bril is je perceptie, je filter voor je 5 zintuigen waarmee je jouw buitenwereld waarneemt. Die filter is samengesteld door je vroegere conditioneringen. Verander je de filter, dan komt er andere info binnen en zal je op basis daarvan anders gaan denken en handelen. Verander oude conditioneringen die je niet optimaal ondersteunen door nieuwe. Vervang ze.

In Azië wordt gewerkt met olifanten om zware lasten te verplaatsen. Tijdens het opvoeden van de baby-olifant, bindt men zijn poot met een stevig touw vast aan een zware boom. Het olifantje probeert zich eerst los te rukken van die boom maar dat lukt hem niet. Na een tijd geeft het olifantje op. Het denkt dat het niet kan en niet kunnen losrukken wordt nu zijn overtuiging, een nieuwe waarheid in zijn mindset. Later volstaat het om de volwassen olifant gewoon een losse koord rond zijn poot te binden om hem op dezelfde plaats te laten staan. Conditionering van de geest en zijn ‘Prison of Perception’.

 

Hendrik Hellemans is auteur, Business Coach en Mindset Coach. Hij ondersteunt vooral ondernemers en bedrijven om betere resultaten te behalen. Hij is de oprichter van Coachingplanet.be en coacht ondernemers in hun persoonlijke en zakelijke groei.

Hendrik geeft tevens inspirerende lezingen over motivatie en het behalen van uitdagende doelen. Zo heeft hij zelf over de 7 continenten marathons gelopen, waaronder de Ice Marathon in hartje Antarctica. Interesse in een gratis strategiegesprek voor jezelf? Boek je afspraak op https://calendly.com/coachingplanet/30min of via mail info@coachingplanet.be