verkoopgesprek Coachingplanet sales training

HELP! Ik durf mijn prijs niet te vragen.

Vervelend om je prijs te vragen?

Veel mensen zijn bang om hun prijs te vragen. Vooral zelfstandigen, coaches en therapeuten die een persoonlijke dienst aanbieden, hebben het hier moeilijk mee. ‘Wat gaan ze wel denken als ik zoveel vraag?’ gaat er door hun hoofd. ‘Gaan ze me niet te duur vinden en voor een ander kiezen?’ Of men denkt: ‘deze persoon heeft het al zo moeilijk, ik zal wat minder vragen’.

Hoe komt dit nu en vooral, hoe pak ik dit aan?

 

Een zwak zelfbeeld.

Een van de vaak voorkomende redenen is een zwak zelfbeeld. Men vergelijkt zich met anderen die meer diploma’s of indrukwekkende getuigschriften hebben. Of zoveel jaar ervaring of dit of dat. Iemand anders die hetzelfde aanbiedt lijkt vaak professioneler. In feite zijn dat allemaal veronderstellingen die je gaat vormen vanuit je eigen denkpatroon. Vergelijk je niet met anderen. Volg je eigen weg. Je bent het waard.

 

Een gebrek aan zelfvertrouwen.

Dit hangt natuurlijk samen met het vorige én met een angst voor afwijzing. Hierdoor ga je in plaats van vol overtuiging je prijs te vragen, te veel praten over andere dingen. Of je geeft al dadelijk aan dat er over de prijs te onderhandelen valt, dat je prijs niet definitief is. En achteraf heb je zelf een slecht gevoel dat je weer te weinig hebt gevraagd. Kijk naar de waarde die je biedt en het goede resultaat dat je met vorige klanten hebt bereikt. Hoe je met prijsangst omgaat kan je straks verder lezen je in mijn blog.

Een metafoor die je kan gebruiken om je te helpen is die van een tafelblad met 4 tafelpoten. De tafel kan enkel stevig staan op die 4 tafelpoten. Neem nu het tafelblad als je identiteit en zelfbeeld. Zonder ondersteuning ( 4 tafelpoten) kan die niet blijven staan. Met 3 tafelpoten gaat die wankelen.
Beeld je nu in dat elke tafelpoot een zeer tevreden klant van je is. Je hebt die klant echt goed geholpen en hij of zij is heel blij met de vooruitgang en resultaten. Zoek nu tussen je klanten naar 4 voorbeelden van behaalde successen en gebruik deze als tafelpoten om je zelfbeeld te ondersteunen. Nu sta je stevig. Je bent het waard, deze klanten bewijzen het. Durf dus je prijs te vragen.

 

Je hebt geen structuur in je gesprek.

Elk gesprek waar iemand zijn dienst of product aanbiedt is een onderhandeling. Een verkoopgesprek. Er is een zekere structuur nodig in je gesprek om waarde te kunnen opbouwen zodat je toekomstige klant niet enkel naar de prijs kijkt, maar vooral naar hoe hij of zij ermee geholpen wordt. Hoe jij de behoefte van de klant invult. Een klant koopt wanneer hij of zij de volledige waarde inziet van wat je doet. Veel mensen worden zelfstandig om hun passie te volgen, maar vergeten dat je, zeker in het begin, nieuwe klanten moet kunnen aantrekken én overtuigen. In onze business coaching en sales coaching leer ik je exact hoe je dat moet doen zodat je vol zelfvertrouwen je prijs durft te vragen. Want je prijs zeggen en dan daarna zwijgen of afwachten hoe de klant reageert, is commerciële Hara-Kiri. Ik leer en coach je hoe je het wél op de juiste manier kan doen. Ga naar onze sales training ‘Close the Deal’

 

Houd dit steeds voor ogen.

Iemand die jou niet wil of kan betalen voor je waardevolle diensten (of producten) ga je vaak niet kunnen helpen omdat die te weinig motivatie heeft om geholpen te willen worden. Hij of zij ziet de investering in zichzelf niet als noodzakelijk. Een klant die een bepaald bedrag heeft betaald, zal zich sterker inzetten dan iemand aan wie je het gratis weg geeft. De perceptie van waarde is anders. Gratis of goedkoop heeft minder waarde.

En uiteraard moet jij ook geld verdienen om je diensten of producten te kunnen blijven aanbieden. Als je niet genoeg omzet maakt, dan houdt het al snel op. Met andere woorden, vraag wat je vindt dat je waard bent.

Niet iedereen is vertrouwd met het commerciële aspect van zelfstandig zijn. Wil je hier wat beter in worden, schrijf je dan in voor onze sales coaching waarin je handvaten en overtuigingstechnieken meekrijgt zodat je zonder moeite en stress je prijs zal kunnen vragen. En met succes.

 

Hendrik Hellemans is Sales & Business coach van Coachingplanet.be en heeft al honderden zelfstandigen geholpen hun zaak te laten groeien, succesvolle gesprekken te voeren en meer omzet te genereren. Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Hendrik, klik dan  HIER om je persoonlijke afspraak in te plannen.

openbaar spreken Hendrik Hellemans
Coachingplanet opleidingen en coaching

Contact info:

info@coachingplanet.be

www.coachingplanet.be