Motivatietips. Hoe krijg jij meer motivatie zonder peptalk of toverdrank?

Veel mensen worstelen met hun motivatie. Ze stellen zaken uit, verlagen hun doelstellingen of vinden te vaak iets dan toch niet meer belangrijk. Het vuur van hun verlangen dooft jammer genoeg snel uit. Met frustratie als gevolg.

Wat is het geheime recept om gemotiveerd te worden? Komt het vanzelf? Moet je er voor werken, lezen of mediteren? En hoe komt het dat wat de ene motiveert, niet noodzakelijkerwijs de ander motiveert. Waarom zijn sommige mensen meer of gemakkelijker gemotiveerd dan anderen? Hoe komt het dat iemand zijn schouders laat hangen en snel gedemotiveerd raakt en een ander in dezelfde situatie net straalt van motivatie.

Er bestaat geen ‘one size fits all’ in motivatie. Mensen zijn nu eenmaal individuele en unieke wezens.

Verschillende soorten motivatie.

Er is een onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij extrinsieke motivatie wordt je verlangen opgewekt door externe factoren, andere mensen of oorzaken. Beloningen zoals snoep voor kinderen, bonussen voor werknemers of het vermijden van een bepaald risico. Verdwijnen die externe factoren, dan verdwijnt meestal de motivatie eveneens.

Motivatie expert Hendrik Hellemans van Coachingplanet.be geeft je 4 motivatietips mee om je intrinsieke motivatie hoog te houden in moeilijke tijden.

 

–          Ben je intern of extern georienteerd met je focus?

Kijken we vooral naar zaken waar we een zekere controle over kunnen hebben of focussen we ons vooral op zaken die buiten ons bereik liggen?  Wat je aandacht geeft, groeit. Als je focus ligt op zaken zoals rellen, politieke beslissingen, het weer of wat mensen van je denken, zal je frustratie hierover toenemen. Je voedt als het ware je brein met elementen waar je geen grip op hebt. En je wereld wordt steeds meer drukkend en je geraakt al snel de fut kwijt. Je demotiveert jezelf.

Focus je daartegen op dingen die je wél kan veranderen, je attitude, je eigen beslissingen, je agenda en de werkzaamheden die je uitvoert, dan ervaar je een zekere controle over de gang van zaken. Dit gevoel van controle en vooral de vooruitgang die je boekt, zullen je sterker motiveren.

 

–          Heb je een open mindset of een gesloten mindset?

Wat is het verschil? Mensen met een open mindset geloven in mogelijkheden en omarmen verandering en mensen met een gesloten mindset behouden graag een status quo en zijn allergisch voor verandering. Zo zal iemand met een gesloten mindset bij een zware opgave al snel tegen zichzelf zeggen ‘dit kan ik niet’ waar een open mindset zijn interne dialoog voedt met vragen zoals ‘hoe kan ik het wél’? Het is hier vrij duidelijk welke mindset meer motivatie zal hebben en meer successen boekt.

Dit hele proces en hoe je je interne dialoog beheerst is uitvoerig beschreven in het coaching boek van Hendrik ‘Het Strategisch Succesmodel’.

 

–          Heb je een omgeving die je ondersteunt?

Heb je een goed gevoel bij de mensen met wie je omgaat of zuigen zij alle energie weg uit jou? De invloed die een omgeving en je sociale kring op jou motivatie kan hebben wordt enorm onderschat. Jim Rohn, één van mijn favoriete mentors zei vaak: ‘You are the average of the 5 people you spend most time with’. Vrij vertaald betekent dit dat je het gemiddelde zal zijn van de 5 mensen waar je het meest mee optrekt. Dit geldt eveneens voor je fysieke omgeving. Kom je tot rust en vind je inspiratie in je omgeving of zijn er veel ergernissen. Bedenk hierbij dat je altijd een keuze hebt om iets te veranderen.

 

–          Heb je een aantrekkelijk toekomstperspectief?

Heb je dromen en doelen? Een verlangen naar iets? Maak deze vooral zo duidelijk mogelijk voor jou. Zo aantrekkelijk mogelijk. Maak het erg belangrijk voor je. Geef jezelf vooral prioriteit. Plaats jezelf op de foto, stap zelf op dat podium.

In de praktijk komt dat neer om voor jezelf en je leven een plan te maken hoe je wil leven en daaraan een stappenplan te koppelen. Een aantrekkelijk toekomstperspectief zal je interne, je intrinsieke motivatie, een boost geven. Peter Drucker zei ooit: De beste manier om de toekomst te voorspellen is door deze zelf te creëren.

Motivatie is zoals eten en drinken. Je hebt er dagelijks wat van nodig. Motivatie expert Hendrik Hellemans geeft je gratis een pdf mee met 35 motivatietips welke je gemakkelijk kan toepassen om meer motivatie én energie te krijgen. Stuur een mail naar info@coachingplanet.be met vermelding ’35 motivatietips’ of bezoek Hendrik’s blog op www.coachingplanet.be