Interne dialoog, vriend of vijand? Motivatie, mindset

Motivatie: Je overtuigingen, vriend of vijand? Laat elk van je gedachten in je voordeel spelen

Je overtuigingen, zijn dit belemmerende of juist motiverende gedachten?

‘Onmogelijk’ kreeg ik als antwoord. Ik loop als hobby marathons en mijn doel was de mooiste marathons van de wereld te lopen op elk continent. Grote doelen brengen je verder dan kleine doelen, dus kan je maar beter voluit gaan, niet? Het woord onmogelijk is zo een woord dat dromen en doelen doet kelderen. Dat motivatie en verandering in de weg staat en mensen kleintjes in hun comfort zone houdt.

Ik noem dat een belemmering, een beperkende en een belemmerende gedachte of overtuiging. Het staat je persoonlijke en zakelijke groei in de weg. Overtuigingen kunnen je doen slagen of mislukken in je functioneren en in het streven naar je doelen. Als je denkt dat je ziek bent, zal je je ook ziek voelen en ziek worden. Als je overtuigd bent dat je beter wordt, is de kans op genezing groot. De kracht van het placebo is hierop gebaseerd.

Iedere arts kent het principe waarbij een positief effect optreedt door het vertrouwen van de patiënt in de behandeling. Het placebo zelf geneest niets. In de Verenigde Staten moet elk nieuw medicijn samen met een placebo worden getest, waardoor er veel onderzoekresultaten zijn en men het placebo-effect goed kan bestuderen.

Business coaching Coachingplanet.be Nothing is impossible
Nothing is impossible. Coachingplanet.be

Fascinerend, toch? Je overtuigingen, zijn ze je vriend of vijand? Als we in staat zijn onze overtuigingen te veranderen, dan kan je negatieve gedachten naar positief ombuigen. En kan je jezelf beter motiveren.

Hoe komt het nu dat velen van ons kampen met belemmerende gedachten? Door je opvoeding, vorige ervaringen en voorbeelden bij anderen heeft je brein een bepaalde overtuiging voor jezelf gecreëerd. Dat stemmetje in je hoofd dat fluistert waarom iets mogelijk is en waarom niet. Wat de norm is en wat niet. Dat je vaak doet twijfelen of kiezen voor iets anders. Ons oerbrein heeft als opdracht ons te laten overleven en zal ons beïnvloeden om geen risico te nemen en veilig in de comfort zone te blijven.

Hoe kunnen we die overtuigingen die ons belemmeren positief ombuigen? Ik geef je volgende tips mee:

1- Ons onderbewustzijn kan je vergelijken met een harde schijf op een computer. Deze harde schijf neemt de informatie op die ze krijgt en gaat ermee aan de slag. Het placebo-effect is er één voorbeeld van. Hypnose is er een ander voorbeeld van. Met zelfsuggesties, visualisaties en mantra’s kunnen we ons onderbewustzijn voeden en zo overtuigingen creëren en ombuigen zodat die ons positief ondersteunen.

2- Stel jezelf de juiste vragen. Veel belemmerende gedachten beginnen met ‘ik’ of ‘mij’. ‘Ik kan dit niet’ of ‘ dit lukt mij nooit’. Stel jezelf de juiste vraag: ‘Hoe kan ik het wel’ of ‘ wie heeft het al gedaan’? Denk in mogelijkheden en niet in problemen of belemmeringen. Stuur bewust je gedachten in de positieve richting en onderbreek negatieve gedachten. Negatieve gedachten kunnen geen positief resultaat geven.

3- Maar je doelen groter dan de obstakels. In het leven sta je nu eenmaal vaak voor uitdagingen en hinderpalen. Maak je doelen groter dan die obstakels. Maak je doelen zo groot, denk zo groot, dat je obstakels in verhouding kleiner worden. Stel je eerst een klein doel voor. Zodra er zich een probleem of obstakel opstelt tussen jou en je doel heb je geen zicht meer op je doel. Als je in de richting van je doel kijkt, zie je enkel het obstakel. Wat gebeurt er dan? Je begint te twijfelen, of je vindt je doel toch niet zo belangrijk meer en komen belemmerende gedachten in je hoofd spoken. Met als gevolg dat je geen nieuwe acties zal ondernemen.

Je overtuiging zal mee bepalen of je iets kan, welke vaardigheden je kan ontwikkelen. Die vaardigheden bepalen mede je gedrag. Hoe meer iemand overtuigd raakt van zijn kunnen, des te groter kunnen zijn prestaties worden. Daarom is het belangrijk te leren zoveel mogelijk positieve en bekrachtigende overtuigingen voor jezelf te creëren, want wat je gelooft wordt waar.

Een jaar later liep ik de marathon in het hartje van Antarctica. Onmogelijk bestaat niet. Wil jij ook een sprong vooruit maken? Een hoger niveau bereiken? Je business upscalen? Boek dan je vrijblijvend kennismakingsgesprek met Hendrik over hoe een Business Coach jou kan helpen. KLIK HIER voor je telefonische afspraak in te plannen.

Hendrik Hellemans 7 Continents Marathon Runner
Hendrik Hellemans 7 Continents Marathon Runner

 

Hendrik Hellemans is business coach en auteur van het boek ‘Het Strategisch Succesmodel’. In zes stappen brengt hij je van waar je bent naar waar je wil zijn. Tevens organiseert Hendrik regelmatig de workshop ‘Word architect van je eigen leven’. Wil je meer weten of Hendrik vragen voor een motiverende lezing of keynote, raadpleeg de website www.coachingplanet.be of mail naar info@coachingplanet.be