mindset, businesscoach, business coach, uitstelgedrag, doelenstellen, growth mindset, mental coach, persoonlijke ontwikkeling,

Heb jij een doe-mindset of een denk-mindset? Denk je dromen niet kapot.

Het verschil tussen een doe-mindset en een denk-mindset? Denk je dromen en projecten niet kapot.

Hoe komt het dat sommige fantastische ideeën hebben en er weinig of niets mee doen? Na de euforie van een goed idee komt vrij snel de rationaliteit boven drijven. Wat als? Is het wel haalbaar? Is het wel het goede moment? Wat zullen anderen er wel niet van denken? Ons onderbewustzijn heeft als taak ons te beschermen en zal een onbewuste mentale rem inschakelen. We gaan ons dan fixeren op de problemen, op de risico’s en op wat mis kan gaan. En zo verdwijnen goede voornemens en mooie projecten al vrij snel in de vergeethoek. En blijft alles zoals het was. Hoe kunnen we ons nu wapenen tegen het kapot denken van onze projecten? Heb jij een doe-mindset of een denk-mindset?

1- Focus. Richt je focus vooral op wat goed kan gaan en minder op wat fout kan gaan. Voor- en nadelen analyseren is uiteraard verstandig voordat je aan iets begint. Echter te veel en te lang analyseren van je project of droom zal al snel verlammend werken. Na de analysefase volgt een beslissing. Doen of niet doen. En als je beslist hebt te doen, dan ‘ just do it’.
Doe-mindset = analyse + beslissing + actie.

2- Bekijk alles in het juiste perspectief. Hoe zal het eruit zien in 5 jaar? Zijn alle factoren dan nog even belangrijk? Is iemands opinie dan nog relevant? De toekomst is vrij onvoorspelbaar dus we kunnen sowieso niet alle risico’s indekken. Spijt hebben van iets niet te hebben gedaan weegt zwaarder door dan een mislukte poging. We falen enkel maar als we geen actie ondernemen. Verwezelijk je dromen, het leven heeft géén generale repetitie!

3- Versla uitstelgedrag met actie. Een goede regel is om actie te nemen, een eerste stap te zetten, binnen de 48h van een voornemen of beslissing. Zo breng je momentum, beweging in je project. Na de eerste stap zal de tweede stap al wat lichter wegen. Doe dat telefoontje, schrijf je in voor die sales cursus die je al lang wil volgen, loop dat eerste rondje om wat af te vallen of eet je volgende maaltijd nu al licht en gezond. En wacht niet op het perfecte moment, dit zal er toch nooit zijn.

4- Maak het belangrijk. Maak je droom of project groter dan de problemen die je zou kunnen tegenkomen. Richt je  focus op al het goede en alle voordelen die je droom of doel zal teweegbrengen. Richt je op het toekomstbeeld, het resultaat en maak dat zo groot en aantrekkelijk dat elk probeem in verhouding kleiner zal zijn. Een goed boek hierover is ‘Het Strategisch Succesmodel’, 6 stappen om je doelen te bereiken.

5- Geloof in jezelf en werk aan jezelf. De meeste mensen overschatten wat ze in één jaar kunnen bereiken en onderschatten wat ze in 5 jaar kunnen bereiken. Constant leren en groeien zal je mentaal sterk maken zodat het makkelijker wordt je doelen te bereiken. Omring je met mensen die je steunen, die je motiveren. Laat je coachen door een professional. Je beslissingen van gisteren bepalen uiteindelijk je huidige situatie en je acties van vandaag bepalen je toekomst.

Hendrik Hellemans is business coach, sales trainer en zaakvoerder  van Coachingplanet.be. Ook is hij auteur van ‘Het Strategisch Succesmodel’, een boek dat je brengt van waar je nu bent naar waar je wil zijn. Hendrik is een veel gevraagd inspirerend spreker over motivatie en mindset.
Meer lezen via www.coachingplanet.be/blog of contacteer Hendrik via info@coachingplanet.be