Agile Leadership, leiderschap, leiding geven

Leiderschap van Shackleton, “Agile Leadership” avant la lettre.

Leiderschap: 7 tips om beter leiding te geven.

Wat is leiderschap en wat is leiding geven? Hoe geeft je leiding aan anderen? Sir Ernest Shackleton (1874-1922) schreef geschiedenis door zijn volledig team van de gestrande Zuidpoolexpeditie na gedurende twee jaar overleven op het ijs van Antarctica in veiligheid te brengen. Hij staat model voor een enorm wendbaar crisis leiderschap om keer op keer doelen en strategieën aan te passen aan telkens onverwachte omstandigheden op ongekend terrein. Lees hier over de 7 tips over leiderschap.

Een stabiele omgeving, met weinig onzekerheid en veel routine heeft duidelijk een andere leiderschapsstijl nodig dan een ongekende, veranderlijke omgeving met veel onzekerheid en geen routine. Agile Leaders passen hun leiderschapsstijl aan.

Een goed schipper komt tot uiting in turbulente wateren. Bij de confrontatie van een probleem zoekt het menselijk brein in zijn archief naar soortgelijke omstandigheden en reikt een oplossing aan gerelateerd aan het verleden en vorige ervaringen. Oude antwoorden op nieuwe vragen en nieuwe omstandigheden. In turbulente wateren niet zo efficiënt. Wat nu als problemen onverwacht komen en er geen voorafgaande referentie aan te verbinden is? Stel je maar een bemande reis naar Mars voor, welke persoonlijke kwaliteiten moet een astronaut hebben om de ruimtesonde en zijn bemanning veilig terug thuis te brengen?

En welke leiderschapskwaliteiten moet een leider, CEO, ondernemer of zaakvoerder vandaag hebben om zijn bedrijf door de woelige wateren van steeds nieuwe technologieën, maatschappelijke veranderingen, disruptieve nieuwkomers en globalisering te laten overleven?

In zijn reisverslag, het boek getiteld “South” verteld Sir Ernest Shackleton zelf in detail over zijn overlevingstocht en omgang met de crew van zijn schip ‘Endurance’. Morrell en Capparell hebben Sir Shackleton bestudeerd en hebben in hun boek “Shackleton’s Way” alvast enkele lessen kunnen trekken hoe hij bovengemiddelde en exceptionele resultaten kon krijgen met gewone, doorsnee mensen.

1- Ontwikkel een gevoel van verantwoordelijkheid en medeleven naar je medewerkers. Je hebt een veel grotere impact op hun leven dan dat je kan voorstellen. Ja, hoeveel mensen komen niet kwaad en gefrustreerd thuis van hun werk ?

2- Omring jezelf met vrolijke en optimistische mensen. Zij zullen je belonen met hun loyaliteit en inzet welke vitaal zijn voor je succes. Loyaliteit zal gemakkelijker komen van een optimistisch persoon dan van iemand die bezwaard is door een zware last mee te dragen.

3- Lead by example. Geef het voorbeeld en spring soms in om medewerkers te helpen. Het geeft je de mogelijkheid hoge standaards en normen vast te leggen en toont jouw kennis en respect voor de job.

4- Erken individuele noden en geef zo veel mogelijk informatie over zaken die hun aanbelangen. Goed geïnformeerde en begrepen werknemers zijn meer bereidwillig en beter voorbereid om nieuwe initiatieven en uitdagingen aan te gaan.

5- Geef elke werknemer uitdagingen en belangrijk werk zodat zij zich als een belangrijk onderdeel van het geheel voelen. Een medewerker met een gevoel van Ownership zal het beste van zichzelf geven, ook in ongekende omstandigheden.

6- Toon nooit twijfel. Wanneer je verzeilt in een crisissituatie, informeer onmiddellijk je team. Neem de situatie in handen, geef een plan van aanpak, vraag om medewerking en toon een absoluut vertrouwen in de toekomst en uitkomst.

7- Wees niet bang om je strategie en plan van aanpak te veranderen wanneer deze niet werken. Je medewerkers zullen je niets verwijten als je ze de logica achter je beslissing laat zien.

   By Endurance we Conquer.

 

Ook jij kan met de nodige inzet en inzicht absoluut buitengewone resultaten halen met je team. Coachingplanet.be is specialist in het trainen en coachen in leiderschap en leiderschapsvaardigheden. Laat je door hen inspireren en motiveren in leiderschap en creëer op jouw beurt ook teams die onafhankelijk de inzet en motivatie hebben om zelfstandig te slagen in hun missie.

Leiderschap is meer dan alleen je doelen behalen. Het is vooral anderen inspireren om zich te ontplooien en te groeien en hun de middelen en vertrouwen te geven om waardevolle uitdagingen aan te gaan. Wil je groeien in je leiderschap? Wil je een team coachen? Boek een coaching traject in leiding geven, klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek.