openbaar spreken zonder angst, spreken voor een groep, spreken voor publiek, presenteren, toespraak houden, public speaking, openbaar spreken voor een groep

Hoe je spreekangst te beheersen als je voor een publiek moet praten. 7 tips over openbaar spreken.

Spreken voor een publiek of een groep zonder stress. 

Angst voor openbaar spreken voor een groep onbekende mensen bezorgt vele mensen slapeloze nachten als zij een speech of presentatie moeten geven. De officiële term van spreekangst heet Glossophobia.

Misschien herken je het wel, die zwetende handen, kloppend hart en stress als je op een podium of in een volle zaal moet komen. Angst om te gaan stamelen en publiekelijk af te gaan. Spreekangst is één van de grootste belemmeringen om een succesvolle carrière, onderneming of eigen zaak op te bouwen. Want communicatie en interactie met anderen is de basis om je idee, product of service verkocht te krijgen.
Deze vaak voorkomende angst is reëel. Het goede nieuws is dat je ervan af kunt geraken. Zelf Warren Buffet, één van wereld’s beste investeerders had het in het begin van zijn loopbaan. Wil je meer weten, lees dan deze volgende 7 tips om je spreekangst te beheersen en een succesvolle speech of presentatie te geven.

1- Voorbereiding en structuur. 

Denk na over je onderwerp en of het wel in de interessesfeer van je publiek past. Een makkelijke structuur voor je speech is een structuur van drie delen. Een begin of inleiding, een midden of body en een einde of slot. Een pakkende inleiding is essentieel om de aandacht van het publiek te krijgen.
In de body moet het doel van je speech duidelijk naar voor komen. Wat wil je ermee bereiken? Wat wil je dat het publiek zal doen? Wat voor bericht wil je meegeven?
In het slot kan je een ‘call to action’ inlassen of je boodschap herhalen. Het slot is wat de meeste mensen zullen onthouden. Zorg dan ook dat het slot sterk en duidelijk is.

2- Stop je interne dialoog.

‘Wat als het fout gaat’ of ‘wat als ze mijn speech niet leuk vinden’. Koppel je mentaal los van de opinie van anderen. Het zal je bevrijden. Je kan sowieso nooit goed doen voor iedereen. Zelf bekijk ik het als volgt: 15% van je publiek zal je een topper vinden. 70% van het publiek zal het gewoon ok vinden en de resterende 15% zal je slecht vinden. Hou je mentaal vast aan de 15% die jouw speech top vinden. Leer uit de kritikasters als het mogelijk is en vergeet ze verder. Het gaat er vooral om wat jij wil bereiken. Visualiseer enkel je succes en een enthousiast publiek.

3- Stemgebruik en ademhaling.

Stress kan je gedeeltelijk beheersen door een goede en bewuste ademhaling. Haal enkele keren diep adem net voor je gaat spreken ( zonder dat het publiek je ziet) en adem vooral met je buik. Onder stress gaan mensen hoog ademen en sneller spreken. Daardoor gaan men ook hoger spreken. Rustig ademen, bewust pauzes inlassen zodat je niet te snel gaat spreken. Yes you can.

4- Besteed aandacht aan je lichaamstaal.

Je houding verraadt je stress en onzekerheid. Wiebelen op één been of veelvuldig met je vingers door je haar gaan? Niet doen. Naar de grond staren om na te denken? Niet doen. Met je rug naar het publiek je bullet points aflezen van je power point? Nefast, niet doen. Tracht zoveel mogelijk oogcontact te houden met je publiek.

5- Oefen, oefen, oefen.

Oefen voor een spiegel, neem het op als video en bespreek je speech met een vriend, collega of een ervaren business coach. Steve Jobs, de oprichter van Apple was alom gekend voor zijn prachtige presentaties. Hij had als stelregel dat je één uur moest oefenen per minuut dat je spreekt. Je zal je telkens wat kunnen verbeteren. Goed ingeoefend zijn zal je zelfvertrouwen een boost geven op het ogenblik dat het nodig is.
Oefen samen in onze workshop.

 

6- ‘Kill your darlings’.

De zinnen of woorden die jij soms erg leuk, interessant of belangrijk vindt zijn niet noodzakelijkerwijs elementen die een bijdrage leveren aan je presentatie of speech. Veel mensen komen hierdoor betwetterig over en stoten daardoor hun publiek af. Vermijd ook meta informatie te geven. Wat is meta informatie? Tijd verspillen aan dankwoorden in het begin, zeggen dat je zenuwachtig bent, of dat je er net op tijd bent geraakt door de file. Zulke zaken dragen niets bij en vestigen enkel de aandacht op je zwakke punten. Kill them.

7- Betrek je publiek.

Betrek je publiek en zorg voor interactie waar gepast. Dit kan je doen door retorische vragen te stellen die je zelf antwoordt? Of door gesloten vragen te stellen die je enkel met ja/nee kan beantwoorden en waarvan je weet dat iedereen ‘ja’ zal antwoorden. Dit geeft samenhorigheid en interactie.
Vragen om een hand omhoog te steken geeft sfeer en interactie. Stel je vraag zodanig dat je vooraf al weet dat iedereen dan zijn hand omhoog zal steken. De juiste timing van deze vragen te stellen is dan ook erg belangrijk.

Boost je persoonlijk en professioneel succes door je te verdiepen in openbaar spreken. Je zal merken dat het overwinnen van die spreekangst je rijkelijk zal belonen door je meer kansen te geven in je leven en in je werk.

Coachingplanet.be organiseert regelmatig laagdrempelige workshops voor openbaar spreken in kleine groepjes voor mensen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren of die hun eerste stappen willen zetten in openbaar spreken. Zo kan je die angst overwinnen zodat je vol zelfvertrouwen succesvol zal spreken in het openbaar. Laat je toekomst niet aan toeval over.

Contact: info@coachingplanet.be of www.coachingplanet.be