FOPO, fear of people's opinion. Dare to say no

FOPO, Fear of People’s Opinion

Geen neen durven zeggen als sommige mensen iets aan je vragen of iets met jou willen plannen?

Je mening niet zeggen uit angst voor wat anderen wel over jou zouden zeggen? Bang voor de mening en reactie van anderen? Dan heb je last van FOPO, Fear Of People’s Opinion.

Stel, vrienden of collega’s willen jou absoluut betrekken bij een feestje en je hebt er absoluut geen tijd voor en/of zin in. Maar om de goede vrede te bewaren en discussies te vermijden zeg je maar ja, ondanks dat het je hélemaal niet uitkomt.

Of, je zit in een meeting en wil jouw visie voor een oplossing voorstellen maar je doet het niet want wat als niemand dit goed zou vinden. Bang om met je mond vol tanden te staan of belachelijk te worden gevonden. Dus zwijg je maar.

Je maakt je dus afhankelijk van de mening van anderen, en ook dit geeft je ook een vervelend gevoel. Of erger, je initiatief en resultaat op het werk fnuikt of zet je klem in je eigen tijd en agenda. Het kan je weerhouden om de dingen te doen die je echt wilt.

Opkomen voor jezelf en je niets aantrekken van anderen. Ja denk je nu, maar hoe dan? Hoe stop je met je zorgen te maken over wat anderen van je denken en zeggen?

Ons verlangen om geaccepteerd te worden door anderen en de groep, stamt af van onze oertijd. Bij de groep horen was noodzakelijk om te overleven. Het zit in onze dna ingebakken om sociaal te zijn.

Tijden en manier van leven zijn nu wel anders.

FOPO counteren

Om FOPO te counteren, moet je in eerste instantie je zelfbeeld steviger maken. Je eigenwaarde steviger maken. Zijn wie je wil zijn. Onze tijd hier is zo beperkt. Ga je die gebruiken om voor de goede vrede mensen te pleasen? Please in eerste instantie jezelf. Je kan je zelfbeeld versterken door affirmaties en autosuggesties.  In mijn boek ‘Het Strategisch Succesmodel’, dat je helpt je eigen architect van je eigen leven te zijn, lees je hier meer over.

Nee durven zeggen tegen een ander is ja zeggen voor jezelf. Jezelf op de eerste plaats zetten is niet egoïstisch, integendeel, het is een mooie stap in zelfzorg.

Je zegt neen tegen een event, niet tegen de persoon die het organiseert.

Denk na over welke mensen écht heel erg belangrijk zijn voor jou. En houd met deze mensen rekening. Want zij zullen ook rekening met jou houden. De mensen die jouw beslissing en mening niet respecteren, verdienen eigenlijk ook jouw respect niet. De mensen die jou moreel gaan chanteren, willen uiteindelijk toch niet het beste voor jou, maar het beste voor zichzelf. En met deze bewustwording zal je sterker voor jezelf kunnen opkomen. Kies je vrienden zorgvuldig.

Wat andere mensen van mij denken of zeggen, laat mij persoonlijk helemaal koud. Wat ik van mezelf denk, dàt is voor mij belangrijk. Want met mezelf ga ik mijn verdere leven verder.