Coachingplanet.be Belemmerende gedachten en overtuigingen

Belemmerende gedachten: Geloof niet alles wat je denkt.

Belemmerende gedachten: Geloof niet alles wat je denkt.

Ontdek de 3 stappen om belemmerende gedachten om te buigen.

Belemmerende gedachten, dat interne vervelende stemmetje in ons hoofd kennen we allemaal. Die interne criticus die je doet twijfelen of angstig maakt. Deze negatieve gedachten over onszelf en onze capaciteiten weerhouden ons van ons volledige potentieel en kunnen soms ons leven beheersen. We durven soms geen neen te zeggen. We gaan niet meer achter onze dromen en doelen aan want “we” zijn niet goed genoeg, hebben geen ervaring genoeg of zullen het nooit kunnen. Het goede nieuws is dat ze niet relevant hoeven te zijn en je jouw denkproces kan ombuigen naar stimulerende gedachten.

 

Hoe ontstaan belemmerende gedachten?

Genetisch zijn we geprogrammeerd om te overleven. Zo gaan we liever gevaar uit de weg dan de confrontatie aan te gaan. We liepen als Neanderthaler liever weg van die hongerige leeuw dan het risico te lopen als zijn middagmaal te eindigen. Zo zullen we ook vandaag liever gevaarlijke of moeilijke situaties uit de weg gaan en obstakels vermijden. We willen falen en teleurstellingen vermijden, wegblijven van pijn. Dat intern stemmetje wil jou beschermen en zal je al snel toefluisteren dat iets niet kan. Deze belemmerende gedachten kunnen ontstaan door negatieve ervaringen, door je opvoeding en door je omgeving.

 

Ja Hendrik, maar wat kan ik eraan doen?

In mijn coaching sessies heb ik al veel succes geboekt met deze aanpak in 3 stappen. Belangrijk is te beseffen dat belemmerende gedachten of overtuigingen je in je comfort zone willen houden. Om de cirkel van dat negatief stemmetje te doorbreken, kan je deze stappen nemen.

 

Stap 1 is je bewust worden van deze gedachten. Deze gedachten herkennen als ze in je hoofd spoken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Na het lezen van dit artikel zal je ze gemakkelijker herkennen en kan je ze een halt toeroepen. Figuurlijk, maar ook letterlijk als het moet. Als je actief hier mee bezig bent, zal het proces van bewustwording steeds sneller worden. Zo kan je uiteindelijk die vervelende gedachte ‘vastpakken’ en parkeren. Even on hold zetten. Schrijf ze op. Bekijk ook telkens welke trigger, patroon of situatie je onzeker maakte of die belemmerende gedachte uitlokte. Zo ga je in die situaties nog sneller kunnen schakelen.

Stap 2 is die specifieke gedachte, conditionering of overtuiging die je wil veranderen gaan ontkrachten en vervangen. ‘Dit kan ik niet’ wordt dan ‘Hoe kan ik het wel.’  Vervang ‘Ik zal proberen’ door ‘Ik zal, ik wil en ik kan’. Ga denken in mogelijkheden in plaats van problemen.
Ondersteun dan die nieuwe gedachte met voorbeelden wanneer je wel iets kon, succesvol was of daadkrachtig een probleem aanpakte. Vorige positieve ervaringen of voorbeelden van andere mensen. Tenslotte, als zij het konden, kan jij het toch ook? Beeld je in dat je nieuwe overtuiging een tafelblad is die je moet stutten met vier poten. Elk van die vier poten is een voorbeeld dat je nieuwe overtuiging ondersteunt. Een voorbeeld van mogelijkheden. Je nieuwe stimulerende gedachte moet je stutten als het ware met die 4 poten. Voor de volledige oefening kan je Coachingplanet een pdf vragen.

Stap 3 is de implementatie van die nieuwe gedachte of overtuiging. Overtuigingen hoeven trouwens niets met de werkelijkheid te maken te hebben. Ons onderbewustzijn werkt als een harde schijf op een computer. De harde schijf neemt de informatie op die ze krijgt en gaat ermee aan de slag. Met zelfsuggesties, visualisaties en mantra’s kunnen we ons onderbewustzijn voeden en zo overtuigingen creëren, ombuigen en zelfs wegnemen.

 

Nu zal het voor sommige mensen moeilijk zijn om hier zelf mee te starten. Het is inderdaad niet zo eenvoudig dat je op 3 tellen van die negatieve gedachten af bent. Oefening baart kunst. Wat je aandacht geeft groeit. Coachingplanet.be heeft een coaching traject om je te helpen je belemmeringen en uitstelgedrag aan te pakken zodat je voluit je potentieel kan benutten. Hendrik begeleidt je op een heldere en doortastende manier bij het bereiken van je doelen. Wil je hier vrijblijvend meer info over kan je een  gratis infosessie boeken. Klik daarvoor op deze link: gratis infosessie boeken

 

Hendrik Hellemans is auteur, trainer en business coach. Hij is de oprichter van Coachingplanet.be en geeft internationaal coaching in persoonlijke ontwikkeling en trainingen in zakelijke groei. Zijn boek ‘Het Strategisch Succesmodel’ heeft al talloze mensen geholpen om het beste uit zichzelf te halen en succesvolle gewoontes te ontwikkelen.

www.coachingplanet.be