Mensenkennis Coachingplanet.be

5 toxische mensen die je best uit de weg gaat voor minder stress en meer energie.

 5 toxische mensen die je best uit de weg gaat voor minder stress en meer energie.

Je kent vast de uitdrukking wel ‘Toon mij je vrienden en ik zal zeggen wie je bent’. Of ‘je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest je tijd mee doorbrengt’. (Een quote van Jim Rohn.) We worden tenslotte sterk beïnvloed door de mensen waar we mee omgaan. Sommige mensen kunnen je motiveren en inspireren. Anderen halen je neer en vreten al de energie uit je lijf. Toxische mensen zijn dit. En ze komen in verschillende gedaantes en persoonlijkheden. Hoe herken je ze nu, die ellendelingen die je leven zuur maken en je dromen minimaliseren?

De criticaster:

Qua gifgehalte kan deze tellen. Iemand die altijd kritiek geeft op hoe je de dingen doet en bij elke beweging die je maakt. De criticaster zal je niet steunen als je een nieuw voorstel of project hebt, integendeel. Hij of zij is een betweter en een mierenneuker. Zo iemand zal je steeds het gevoel geven dat je niets goed kan doen. Dit type zal je typisch proberen je uit je voornemens weg te halen. De criticaster kan niet enthousiast of blij worden van andermans geluk. Weg met deze negatieveling, en wel direct.

 Het slachtoffer:

Sommige mensen zijn zeer sterk in hun slachtofferrol en laten je bijna schuldig voelen wanneer het goed gaat met jou. Zij zoeken constant je aandacht om je te vertellen dat het hun niet zo goed gaat. En keer op keer is het de schuld van anderen. Ze begraven je met hun excuses waarom zij falen en de wereld hard en onrechtvaardig is. Als je hen hulp biedt, heb je veel kans dat je dat achteraf als een boemerang terug in je gezicht krijgt, want je deed niet genoeg. Op tijd die klaagzang stoppen is hier de boodschap. Trek je grenzen bij deze toxische types.

De manipulator:

De manipulator heeft een dubbele agenda. Hij of zij doet zich voor als iemand die het beste met jou en anderen voorheeft maar wordt bij een beslissing er uiteindelijk zelf beter van. Zij hebben er een handje van weg om zich te mengen in alles rondom zich om controle te hebben wat er gebeurt en willen zo hun graantje meepikken. Ze zetten je onbewust onder druk met vaak van onderwerp veranderen,  verwarring veinzen of met woedeaanvallen. Opletten met dit type, ze zijn je vriend niet. Ze kunnen uiteindelijk evolueren naar… een narcist.

De narcist:

Wanneer er andere mensen in de buurt zijn, is hij of zij best aangenaam en een totaal andere persoon dan wanneer je privé met hem of haar samenleeft. Ze kunnen heel normaal overkomen en overtuigend liegen. Ze kunnen zelf charmant zijn. Privé is de narcist een dikke egoïst, het is altijd van ikke, ikke en ik.  Ze zijn vaak arrogant en hebben minachting voor anderen. Zij voelen zich speciaal en streven naar macht, ook in een relatie of het huishouden. De gouden tip: blijf ver weg uit de buurt van een narcist, kappen ermee. Nu!

Toxic profiles
Mensenkennis. Geven of nemen zij energie van jou?

De pessimist:

Zo vermoeiend een pessimist in je omgeving. Een echte uitputtingsslag. Jongens toch. Ze trekken je keer op keer naar beneden met hun geklaag en gezaag. Het zijn echte doemdenkers en geloven dat negatieve uitkomsten onoverkoombaar zijn. Zwartkijkers, die je initiatieven zullen afbreken en je dromen neerhalen. Stap voor stap breken ze je motivatie af. Te gevaarlijk, te duur, te ver, lukt nooit. Negeer hun opmerkingen en stel jezelf de vraag: ‘Hoe lukt het wel’?

 

Hendrik Hellemans is auteur, trainer en business coach. Hij is de oprichter van Coachingplanet.be en geeft coaching in persoonlijke ontwikkeling en trainingen in zakelijke en professionele groei. Hendrik is tevens een inspirerend spreker en motivatie expert. Zijn boek ‘Het Strategisch Succesmodel’ heeft al talloze mensen geholpen om het beste uit zichzelf te halen en succesvolle gewoontes te ontwikkelen.

Contact:  www.coachingplanet.be    info@coachingplanet.be